I går blev livredderposterne på 20 nordsjællandske strande gjort klar til sommersæsonen. (Foto: Anne Dahl Kristensen)
Asger Lind Krebs , den 24. juni 2011 kl. 20:20

ESPERGÆRDE: De genkendelige røde trøjer er fundet frem, og flaget er hejst. I går tog livredderne i Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste hul på sommersæsonen 2011, som samtidig markerer 40 års jubilæet for livredningstjenesten, der dermed er Danmarks ældste.

På Espergærde strand var det Lærke Lilleøre, der havde fået fornøjelsen af at gøre stranden klar til de badende sommergæster. Båden blev hevet frem fra vinterens skjul, tømt for vand og rigget til, så den er klar til at komme i aktion. Forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt, men skulle ulykken ske, er livredderne klar til at springe i bølgerne.

Det er tredje sæson, hvor 20-årige Lærke Lilleøre er livredder. Hun nyder sommerjobbet på stranden, hvor hun kan være i det fri. Foruden at redde liv og holde øje med badegæsterne venter der hende også en anden opgave. For i år skal livredderne også agere som servicepersonale, når turisterne har spørgsmål.

– Ved vores livredderprøve kom der samtidig en person fra Visit Nordsjælland, som kunne informere os om de typiske turistattraktioner og lignende. Det er faktisk meget rart, for vi får jo tit spørgsmål fra turisterne om, hvor campingpladsen ligger, og hidtil har vi ikke haft mulighed for at svare på det. Men nu kan vi slå op i vores lille bog og give et kvalificeret svar, fortæller Lærke Lilleøre, der blev færdig med gymnasiet sidste år og har arbejdet siden.

Selvom livreddertjansen af og til kan være en stille opgave, når den danske sommer ikke arter sig fra sin bedste side, bliver der i år andre ting, som livredderne kan beskæftige sig med. I forbindelse med Den Nordsjællandske Kystlivredningstjenestes 40 års jubilæum vil der sommeren igennem også være flere aktiviteter.

– Vi skal blandt andet lave en aquacamp på Gummistranden i Helsingør, hvor børn kan få svømmetræning, lære om hestehuller og lignende, fortæller Lærke Lilleøre.

Aquacampen vil finde sted i begyndelsen af august, og det er blot et af eksemplerne på aktiviteter, som livredningstjenesten står bag.

Trænger man omvendt bare til en slapper på stranden, er livredderne altså nu til stede på stranden, og det gælder på i alt 20 strande fra Hundested til Espergærde. Og forhåbentlig vil der blive rigeligt med solskinstimer og badegæster på strandene i denne sommer.