Brandmænd (brandgopler)

I de Danske farvande findes to typer brandgopler, også kaldet brandmænd. Den røde og den blå. Den røde brandgople (Cyanea capillata), den mest almindelige, kan blive over 1 meter i diameter og kan få tentakler, giftige nældetråde, der er mere end 10 meter lange. Nældetrådene kan dække flere kvardratmeter havoverflade. I Danmark bliver den røde brandgople dog normalt kun op til 45 cm i diameter. Den blå brandgople (Cyanea lamarckii) er mindre, op til 15 cm i diameter i Danmark, men den brænder ligesom den røde. Forkomst af blå brandgopler er registreret i Nordsøen (Vesterhavet) ved den jyske vestkyst omkring Blåvands Huk og Sønderho på Fanø samt i Limfjorden mellem Kås Hoved og Venø.

Brandmændene lever det meste af året på åbent hav i omkring 10-20 m dybt vand af plankton og fiskeyngel. Højsæsonen for brandmænd ved strandene er fra maj til september i Danmark. I denne periode bevæger brandmændene sig op til højere vandlag, hvor der i sommerperioden er mere næring. Når der er kraftig fralandsvind, blæses det varme overfladevand væk fra land af vinden, hvorved køligere vand fra de lidt dybere vandlag, hvori brandmændene befinder sig, presses mod kysten. Brandmændene “brænder” (ætser) ved at giftblærer på tentaklerne bliver aktiveret ved kontakt med huden. Formålet med giften er at lamme byttedyr.

Billeder Rød brandgople

Billeder Blå brandgople

 

Symptomer

 

Kraftig brændende smerte, rødligt udslet evt. i striber, ved store forbrændinger kan der opstå kvalme, opkastning, brystsmerter, muskelkramper, rystelser, vejrtrækningsbesvær og diarre.

 

Forebyg

 

Et tykt lag fed creme på huden, f.eks. fed, vandfast solcreme, beskytter noget mod de brændende tentakler. Et nyt produkt ved navn SunCare Surf & Dive, er netop kommet på butikshylderne i Australien, USA, England og Norge. Det skulle beskytte meget effektivt mod brandmænd. Jeg har ikke set det i Danmark endnu!

 

Førstehjælp

 

  • Fjern forsigtigt tentaklernes giftblærer fra huden. Barber med en skarp kniv eller engangsskraber. En ispind, isskraber eller et dankort kan også anvendes til at skrabe med.
  • Vask herefter området med havvand/saltvand og påsmør smertestillende creme, eksempelvis Xylocain, som kan købes i håndkøb på apoteket.
  • Nedkøling med is/ispose er smertelindrende.
  • Ved store forbrændinger med kvalme, opkast eller diarre, søg læge eller skadestue.
  • Ved brystsmerter, muskelkramper, rystelser, vejrtrækningsbesvær, ring straks 1-1-2.

 

 

GUIDE fra www.dr.dk:  Sådan gør du efter møde med brandmand

En skraber, et kreditkort, en ispind og eddike er gode redskaber, hvis huden brænder efter kontakt med en brandmand. 23Jul. 2014 kl. 13:40

BrandmandSkrevet af: Lene Koogi Grafik: Mie Hvidkjær
Sæsonen for de røde brandmænd ved kysterne er i gang. Kommer du i kontakt med en brandbrand og bliver ramt af dens brændtråde, så gælder det om at få fjernet de hvide tråde, som brandmændene efterlader på huden.Du kan fjerne dem med et redskab med en skarp kant. For eksempel en pincet, et kreditkort eller en ispind.

 

Blævrende kæmpe-brandmænd invaderer de danske strande

http://lokalavisen.dk

brandmand

Denne brandmand skvulpede søndag rundt i vandkanten på Gudmindrup Lyng i Odsherred.
Foto: Jacob Damkjær Nielsen

Større og mere blævrende brandgopler end normalt ses netop nu langs de danske kyster

Mens badegæster boltrer sig i bølgerne blå, har en ubehagelig rødlig gæst også fundet vej til de danske strande. De såkaldte brandgopler – eller brandmænd – dukker i stigende grad op blandt andet på den nordsjællandske kyst, hvor de har været observeret siden midten af juni måned.

“Normalt ser vi dem først en uges tid inde i juli, men i år stødte vores livreddere på brandmændene allerede den 14. juni, hvilket er meget tidligt. Vi har til gengæld ikke haft de store problemer med dem før i går, hvor de fleste af livredderne bestilte flere lokalbedøvende midler,” siger chefen for Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, John Mogensen, til Lokalavisen.dk.

Et møde med en brandmand kan både give kraftig brændende smerte på huden, udslet, kvalme, opkast, brystsmerter, muskelkramper, rystelser, vejrtrækningsbesvær og diarre, og John Mogensen giver derfor nogle gode råd til, hvordan man bør forholde sig, når man bader blandt de gelé-agtige gopler, som for det meste viser sig, når der er fralandsvind.

“Hvis der er fralandsvind, bør man holde øje med, om der også er brandmænd. Hvis uheldet er ude, bør man skrabe det ramte hudområde med eksempelvis et sygesikringskort, en skraber eller lignende. Det skal helst ske, mens man stadig er i vandet. Man skal altså ikke gå op og tørre sig først. Efterfølgende er det en god idé at hælde lidt eddike på for at neutralisere brandmandsgiften. Man kan eventuelt også smøre med lokalbedøvende midler såsom Lidokain-gel, men der skal man være opmærksom på, at man, ifølge indlægssedlen, normalt ikke må smøre mere end 5-10 procent af kroppen,” siger John Mogensen til Lokalavisen.dk.

Han fortæller i øvrigt, at sæsonens brandmænd er lidt anderledes end normalt.

“De er sjovt nok umanerligt store og mere blævrende i år. Ved hjælp af en speciel teknik plejer livredderne at kunne fjerne brandmændene med hænderne og derefter grave dem ned, men i år går de simpelthen i stykker, når vi tager fat i dem,” siger John Mogensen, som opfordrer alle badegæster til at gå ind på livredningstjenesten.dk og se mere om brandmændene ved de danske kyster.

Publiceret: 21. Juli 2014 13:20

 

Brandmand i Kattegat